Animalele de companie – Corgi: o chestiune de familie

Regina plimbându-și câinii la Windsor Castle, 2 aprilie 1994. (Foto: Julian Parker/UK Press via Getty Images)

Rasa preferată a Majestății Sale Elisabeta II a însoțit aproape întreaga istorie a Angliei, cele mai vechi documente care atestă Corgi datând din anul 1107, în timpul domniei lui Henry I (Henry Beauclerc, Casa de Normandia, n. 1068 – d. 1135). Cel mai probabil, Pembroke Welsh Corgi au fost aduși în Țara Galilor de țesătorii vikingi și flamanzi, fiind astfel una dintre cele mai vechi rase de câini ciobănești atestate.

De-a lungul anilor, câinii au fost însoțitori credincioși pentru regii și reginele Angliei, iar mai târziu, ai Marii Britanii și a Regatului Unit. Mai ales începând cu secolul 17 (din punctul de vedere al artelor vizuale, tranziția de la Renaștere, la perioada barocă), portretele de familie îi arată pe regi, regine și descendenții lor împreună cu animalele de companie favorite – de la mops și peckinez la ogari și Collie, de la cocker spaniol King Charles la Corgi.

Câinii mei fac parte din familie

a declarat, odată, Regina Marii Britanii. Iar declarația este cât se poate de serioasă: câinii din rasa Pembroke Welsh Corgi sunt „royali”, atestat, din 1933.

Unele dintre aceste animale favorite au fost imortalizate chiar și prin propriile portrete și lucrări de artă, iar prietenia stăpânilor lor a mers până dincolo de moarte. Collie-ul Reginei Victoria, Noble, a primit postum un monument funerar, în 1887, pe domeniile Castelului Balmoral din Scoția, iar la Sandringham House, în Norfolk (proprietate privată a Reginei Elisabeta II), Corgii familiei regale britanice au pietre funerare.

Pe de altă parte, potrivit documentelor oficiale, Corgi au intrat în familia regală a Marii Britanii atunci când Regele George VI, tatăl actualei suverane, a adus acasă, acum peste 80 de ani, un Corgi numit Dookie. Animalul a fost imediat extrem de îndrăgit de fiicele sale (Prințesele Elisabeta și Margaret), fiind descris drept un ”sentimental înnăscut” și ”fără îndoială un membru potrivit pentru «familia canină» a Prințeselor”. În plus, cei doi copii erau deja încântați de această rasă, fiind familiarizați cu ea de către Marchiza de Bath, ce avea la acea vreme mai multe exemplare. Lui Dookie i s-a alăturat Jane, dintre puii căreia au fost păstrați în familia regală doi, Crackers și Carol. Mama actualei Regine, Elisabeta, a impus o dietă strictă, un program disciplinat pentru câini și reguli de amplasament. Fiecare avea propriul coș din răchită, ridicat de la sol pentru ca niciunul dintre câini să nu stea în curent. Fiecărui câine i se servea mâncarea în propria farfurie din porțelan, iar vasul cu apă era de asemenea ”personal”. De asemenea, dieta câinilor era stabilită de către experți veterinari, Corgii neprimind niciodată resturi de la masă. Meniul cuprindea dimineața biscuiți cu carne de la o marcă recunoscută, în timp ce după-amiaza târziu, hrana consta în mâncare pentru câini, cu sos. La ocazii speciale și drept recompensă, câinii primeau biscuiți.

Între decembrie 1939 și noiembrie 1953, Crackers a fost unul dintre companionii constanți ai Reginei-Mamă. El s-a și ”retras” de altfel cu Regina la Castelul Mey, în Scoția, după ce Elisabeta II a devenit Suveranul Regatului Unit și al Marii Britanii. În ceea ce o privește pe actuala Regină, pe primul său Corgi – o femelă numită Susan – l-a primit la aniversarea vârstei de 18 ani, în 1944. Susan a fost și una dintre ”însoțitoarele” Reginei în voiajul său de nuntă, în 1947, iar toți câinii ce au făcut parte ulterior din proprietatea lui Elisabeta II sunt descendenții săi. Iar Regina a avut până acum, în cei 64 de ani de domnie, peste 30 de Corgi!

Aprecierea acordată de suverană acestei rase de câini (dar și cailor) este cunoscută în toată lumea, chiar și în locuri precum Insula Grand Cayman. De aceea, merită menționat că atunci când Elisabeta II și Prințul Filip au vizitat exotica insulă din Marea Caraibelor, oficialii guvernamentali i-au dăruit două sculpturi din coral negru, una cu un Corgi și una cu un cal, ambele fiind semnate de Bernard Passman (ce a creat și cadoul Cayman Islands pentru căsătoria Prințului Charles cu Lady Diana, in 1981: un set de 97 de piese de veselă din argint sterling și coral negru).

Citiți continuarea articolului în ediția tipărită a revistei „Case Regale”.