Bărbatul din umbră, majordomul reginei

Te-ai întrebat mereu ce se află dincolo de cortina din spatele unei femei puternice precum Regina Elisabeta a II-a? Răspunsul se conturează prin sprijinul și consilierea oferite de suita personalului Casei Regale, formată din aproximativ 1200 de angajați aleși pe sprânceană dintr-o gamă largă de profesii, cu abilități variate, de la grădinărit, topografie, restaurarea mobilei și până la catering, managementul vizitatorilor, marketing, secretariat, relații mass-media, resurse umane, finanțe sau IT.

Toți oamenii reginei au datoria de a atinge cele mai înalte standarde, specifice unei organizații care deservește familia regală. Una dintre cele mai vânate și, în același timp, controversate funcții rămâne, însă, cea de majordom, prin prisma neplăcerilor create de câțiva dintre acești pioni importanți din culisele vieții reginei,  ce s-au soldat cu apariții în presă și pete zdravene pe obrazul familiei regale.

paul-burrell (1)

Paul Burrell – Poreclit „Micul Paul”,

a intrat în serviciul regal la vârsta de 18 ani, devenind majordomul personal al reginei un an mai târziu. Paul susține că Diana, prințesa de Wales, l-ar fi considerat „singurul om în care a avut încredere vreodată”.

Majordomul reginei are, musai, maniere impecabile, abilități excelente de lustruit și capacitatea de a coordona sosirea bagajelor, însă nu trebuie să fie prea pretențios în ceea ce privește remunerația. Cu un salariu inițial anual de aproximativ 15.000 de lire, acesta este cazat într-unul dintre cele 148 de dormitoare pentru personal de la Buckingham Palace, însă are obligația de a petrece în jur de două luni pe an în deplasare, fie la Castelul Balmoral, unde regina își petrece, an de an, lunile iulie și august, sau Palatul Holyroodhouse, unde petrece, de regulă, o săptămână, la începutul verii. (…)

Citiți continuarea articolului în ediția tipărită a revistei „Case Regale” pentru a afla ce calități trebuie să ai pentru a deveni majordom al Casei Regale, ce obligații dar și ce beneficii are un majordom al Reginei și pentru a cunoaște câțiva dintre majordomii de la Curtea Britanică.