O lume plină de culoare – Royals’ Fashion

(Foto: Oli Scarff - Pool/Getty Images)

Regina trebuie să acapareze toate privirile

Este un principiu imuabil în procesul de creație al oricărei ținute regale, iar piesele vestimentare ale Reginei Elizabeta II nu fac excepție de la regulă. Personalitatea Suveranului Marii Britanii a adăugat însă întotdeauna stilului și note de culoare extrem de îndrăznețe.

 

Dacă Henry Ford spunea despre mașini că ”pot avea orice culoare, atâta timp cât sunt negre”, în cazul Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, ținutele regale pot fi oricum, mai puțin bej sau negru. Și chiar sunt, Regina neavând nicio problemă în a adopta culori precum galben canar, verde irlandez (pronunțați, împreună cu noi: Ghlas bratach na hÉireann), albastru precum cerul într-o minunată zi însorită de august, portocaliu aprins sau, de ce nu, roz-bombon.

Potrivit atât celor apropiați, cât și surselor independente, Regina Elisabeta II este, printre altele, personificarea cuvântului ”happy” (fericit, n.r., engl.), iar acest lucru este vizibil chiar și numai dacă evaluezi ținutele regale. Și înainte, dar mai ales după momentul încoronării sale, în iunie 1953, Majestatea Sa a fost apreciată și admirată întotdeauna de public și de criticii de modă deopotrivă.

Nu eu o îmbrac pe Regină. Regina se îmbracă singură! Noi doar îi furnizăm hainele pe care le poartă – iată marea diferență

Hardy Ames

Într-o perioadă de peste 65 de ani, Regina a beneficiat de serviciile mai multor designeri faimoși, ce au creat, special pentru ea, pardesie, haine de iarnă, rochii, bluze, taioare, cămăși, eșarfe, pălării și accesorii (asupra bijuteriilor personale vă promitem că vom reveni cu altă ocazie, dar foarte curând).

Unul dintre primii designeri ”de casă” a fost Norman Hartnell, ce a creat pentru Prințesa Elisabeta – la acea vreme -, majoritatea ținutelor elegante de seară pe care le-a purtat la serate, baluri și alte evenimente aristocratice. În ton cu moda vremii, au fost preferate rochiile lungi, din mătase somptuoasă sau din satin duchesse, în culori totuși cu mult mai temperate decât cele ce îi susțin celebritatea în prezent. Hartnell a creat pentru Elisabeta în anii ‘40 și începutul anilor ‘50, făcând loc, odată ce Prințesa a devenit Regina Marii Britanii, celebrului Hardy Amies, de pe Savile Row. ”Compozițiile” lui Amies, rochii de seară și ținute sofisticate ce au îmbrăcat talia de doar 58 cm a Reginei i-au adus acestuia, în 1955, mult-râvnitul titlu de ”Furnizor Regal” (Royal Warrant of Appointment, titlu ce conferă posesorului și dreptul de a afișa/publica în/pentru produsele sau serviciile proprii emblema casei regale; este acordat furnizorilor după o perioadă de cel puțin cinci ani de colaborare neîntreruptă cu un membru al familiei regale sau al întregii case, n.r.). Aparenta simplitate a creațiilor sale este ilustrată de seria de portrete ale Reginei, create în perioada respectivă (mai ales pentru ziua de naștere a suveranei, în 1969), de faimosul fotograf și pictor Sir Cecil Walter Beaton (”responsabil” pentru portofolii de fotografii cu aproape toate celebritățile ce au stat în lumina reflectoarelor între 1926 și 1980).

Hainele Reginei trebuie să fie atât de confortabile, încât ea să uite cu totul că le poartă

Karl-Ludwig Rehse

Citiți continuarea articolului și aflați mai multe despre designerii Casei Regale britanice în ediția tipărită a revistei