S-a întâmplat în septembrie

1 septembrie, 1939

La 5:30 dimineața, armatele lui Hitler au invadat Polonia, fapt ce avea să pornească Cel De-al Doilea Război Mondial; La 3 septembrie, Marea Britanie și Franța au declarat război împotriva Germaniei Naziste. Tot la 3 septembrie, dar în 1943, Italia a semnat armistițiul cu Aliații, ieșind din război.

1 septembrie, 1969

Are loc un puci militar ce răstoarnă guvernul din Libia. Republica Arabă Libiană a fost proclamată, sub conducerea Colonelului Muammar Gaddafi.

2 septembrie, 1752

Britanicii renunță la calendarul iulian, trecând la cel gregorian; o ajustare majoră ce a avut ca efect faptul că 2 septembrie, miercuri, a fost urmat de joi, 14 septembrie 1752. Schimbarea a cauzat revolte populare, oamenii simțindu-se furați și cerând ca cele 11 zile să le fie date înapoi.

2 septembrie, 1870

Împăratul Napoleon al III-lea s-a predat prusacilor în timpul Bătăliei de la Sedan, lucru ce a dus la căderea celui de-al doilea Imperiu Francez.

2 septembrie, 1945

Ho și Min a proclamat independența Vietnamului și înființarea Republicii Democrate Vietnam.

2 septembrie, 1962

soviet-build-up

Rusia Sovietică a fost de acord să trimită arme în Cuba, lucru ce a dus la Criza Rachetelor Nucleare din octombrie, după ce Statele Unite au descoperit transporturile. Lumea și-a ținut răsuflarea timp de 13 zile, de teama declanșării unui război nuclear.

7 septembrie, 1822

Brazilia și-a declarat independența față de Imperiul Portughez, după trei secole de regim colonial.

7 septembrie, 1533

Regina Elisabeta I a Angliei s-a născut la Greenwich Palace. În timpul domniei sale, Anglia a devenit o putere mondială, după ce a învins Invincibila Armada.

10 septembrie, 1898

Împărăteasa Elisabeta a Austro-Ungariei (Sissi) a fost asasinată la Geneva de anarhistul italian Luigi Lucheni.

12 septembrie, 1974

Haile Selassie, Împăratul Etiopiei, a fost detronat de un puci militar, după o domnie de 44 de ani.

14 septembrie, 1812

on_the_big_road_vereshchagin_-_detail

Împăratul Napoleon și armatele sale au intrat în Moscova incendiată de rușii aflați în retragere; neputând suporta nemiloasa iarnă rusească, el a pornit retragerea, una dintre cele mai mari dezastre militare din istorie. |n jur de 20.000 de soldați au reușit să se întoarcă acasă, dintr-un total de peste 500.000 de oameni la începutul campaniei din Rusia.

14 septembrie, 1982

Prințesa Grace de Monaco a decedat în urma unui accident rutier în cursul căruia mașina sa a plonjat într-o prăpastie de pe o șosea de munte din Monte Carlo. Fiica sa {tefania, care se afla în mașină, a scăpat fără nicio rană gravă.

16 septembrie, 1810

Mișcarea de independență a Mexicului față de Imperiul Spaniol a început în orășelul Dolores Hidalgo.

18 septembrie, 1982

Chile și-a declarat idependența față de Imperiul Spaniol, după 269 de ani cu statut de colonie.

21 septembrie, 1942

Republica Populară Chineză a fost proclamată de către liderii săi comuniști.

22 septembrie, 1828

Shaka, șeful tribului zulus și fondatorul Imperiului Zulu, a fost asasinat de cei doi frați vitregi ai săi.

22 septembrie, 1862

Otto von Bismarck a devenit premierul Prusiei; el a reunit slabele și dezorganizatele state germane într-un Imperiu al cărui prim Kaiser a fost Wilhelm I.