Volvo, alegerea „naturală” la Royal Court

Nu mai este un secret că mașinile oficiale destinate capetelor încoronate trebuie să asigure ocupanților lor condiții perfecte de călătorie în ceea ce privește confortul, dar să fie în același timp și sigure. 

Lider mondial în domeniul siguranței auto, Volvo este alegerea naturală a Casei Regale a Suediei atunci când vine vorba despre vehiculele coloanelor oficiale.

Două dintre cele mai reprezentative exemple sunt atât nunta dintre Prințesa Victoria și Daniel Wrestling, din 2010, cât și cea de anul trecut, dintre Prințul Carl Philip și Sofia Hellqvist. Pentru aceste evenimente, Volvo a asigurat vehiculele în care oaspeții regali au călătorit între diversele locații din Stockholm. Pentru nunta regală din 2010, modelele alese au fost Volvo S80 și V70, Royal Court (denumirea oficială a Casei Regale) primind 85 de vehicule realizate la comandă de către producătorul din Göteborg. Alături de detaliile speciale de interior, mașinile au fost dotate și cu sistemul DRIVe, ce a permis reducerea emisiilor poluante la mai puțin de 120 g de dioxid de carbon pe kilometrul parcurs, Casa Regală a Suediei în general și Regele Carl XVI Gustaf în mod special fiind ecologiști convinși.

„Este extraordinar pentru Volvo că va participa la un eveniment internațional de o asemenea anvergură, extrem de important atât pentru Suedia, cât și pentru monarhia suedeză”, a declarat, într-un comunicat de presă, Olle Axelson, Senior Vice President Public Affairs la Volvo Car Corporation.

Din punctul de vedere al aspectului exterior, toate cele 85 de mașini au fost de culoare albă (Ice White, după terminologia Volvo), având o emblemă specială pe aripile-față (vezi foto). Aceeași emblemă s-a regăsit pe tapițeria tetierelor îmbrăcate în piele naturală, de asemenea de culoare albă. Emblema a fost special creată pentru eveniment, motivul fiind repetat și pe diverse alte elemente constructive ale mașinilor, cum ar fi protecțiile pragurilor laterale. Mai mult, designul a avut aprobarea oficială a cuplului regal, iar după încheierea evenimentului, toate cele 85 de mașini au fost disponibile pentru cumpărare de către cei interesați.

Sweden-Volvo

20 de mașini oficiale

Actuala limuzină „State Car” a Regelui Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei este un Volvo S80 cu ampatament extins, Majestatea Sa folosind această mașină la majoritatea evenimentelor oficiale. Alături de această limuzină, Regele mai folosește un Daimler 27 din 1950, aflat în perfectă stare de funcționare, ce a fost restaurat complet între 2008 și 2009. Mașina are un motor de 4 litri, cu șase cilindri, ce livrează 101 cai-putere, iar lungimea de 5,45 metri permite ca la bordul său să urce opt persoane, inclusiv șoferul. În „Grajdurile Regale” se mai află un Cadillac Fleetwood Seventy-Five Limousine, din 1969, al cărui motor V8 de 7,8 litri livrează 375 CP. Mașina are o lungime de 6,25 metri, oferă de asemenea opt locuri (inclusiv șoferul) și a fost achiziționată de Regele Gustav VI Adolf. Până în 1973, mașina a avut numărul de înmatriculare A2, fiind în continuare folosită pentru Ziua Națională a Suediei, audiențele formale și alte evenimente. Prima mașină de la Royal Court a fost cumpărată de Prințul Gustav în 1899, moment în care în Grajdurile Regale existau circa 100 de cai. Mașinile au început din acel moment să înlocuiască animalele, preluând treptat aproape toate sarcinile de transport oficial regal. În prezent, în fiecare an, circa 6.000 de misiuni oficiale sunt organizate pentru întreaga Familie Regală a Suediei.

Evenimentul a fost transmis în direct la televizor, audiența internațională estimată fiind de circa 300 de milioane de telespectatori, iar la fața locului au fost invitați aproximativ 3.000 de jurnaliști din toată lumea.

În ceea ce privește căsătoria Prințului Carl Philip cu Sofia Hellqvist, ce a avut loc la 13 iunie anul trecut, modelul ales ca mașină oficială a evenimentului a fost cea de-a doua generație a SUV-ului Volvo XC90 (lansată în 2014). 35 de unități special construite pentru a asigura transportul personalităților în cadrul evenimentului au fost livrate de Volvo, o serie de elemente constructive fiind actualizări ale celor utilizate în 2010.

De această dată însă, cele 35 de mașini au avut la exterior culoarea bej cu tentă aurie (în limbajul codificat de la Volvo, Luminous Sand), în timp ce în interior, tapițeria a fost tot de culoare deschisă, realizată din piele naturală. Emblema creată pentru evenimentul din 2010 a fost și ea actualizată (anul a fost înlocuit, firește, cu 2015), fiind prezentă atât la exteriorul mașinilor, cât și în interior.

96356_Wedding_insignia_on_the_specially_designed_Volvo_cars_for_the_royal_wedding
163702_Volvo_XC90_at_the_Swedish_Royal_Wedding

Un eveniment de anvergură

Un eveniment de anvergura unei nuanțe regale este o adevărată provocare din punct de vedere logistic, flotele oficiale trebuind să asigure transportul personalităților între diversele locații în cel mai eficient și mai rapid mod posibil. Chiar dacă la aceste evenimente autoritățile furnizează de obicei protecția și escorta Poliției, traficul va fi inevitabil afectat. În plus, numărul de persoane alocat doar din acest punct de vedere (pentru transport) depășește, de regulă, nivelul de 500 de oameni (șoferi, mecanici, membri ai Serviciului de Protecție și Pază etc.).

”Nunta regală este unul dintre cele mai așteptate evenimente ale verii anului 2015, atât în Suedia, cât și pe plan internațional. Oaspeții vor fi conduși de la aeroporturi la hoteluri, către dineele oficiale, precum și la și de la ceremonia organizată la Slottskyrkan în luxul discret a noii nave-amiral a gamei Volvo,” s-a arătat într-un comunicat oficial al Volvo Car Corporation.

Merită menționat faptul că Prințul Carl Philip este și un pilot de curse pasionat, fiind membru al echipei Volvo Polestar Racing Team încă din anul 2013 și concurând în STCC (Scandinavian Touring Car Championship) pe un Volvo S60 special proiectat.

În plus, la fel ca și în cazul limuzinelor din 2010, și cele 35 de SUV-uri ediție-limitată Royal Court Wedding 2015 vor fi disponibile la vânzare pentru amatorii de suveniruri… regale.